Åk 7 - material till undervisningenVecka 19: Nytt Teknikområde, se här: Uppgift:

Vecka 15: Vi arbetar vidare med krafter och rörelser. Laboration: Presentation, sammanfattning av fakta: Elevfrågor om krafter:

Vecka 11: Elevfrågor om ljud: Vi börjar med en ljudundersökning. Faktalänk Uppgiften:

Vecka 10
fortsätter vi med ljud. Mer fakta inom området. Powerpoint till lektionen finns här: begrepp att kunna om ljud. Hitta förklaringar i boken!

Vecka 9 påbörjar vi ett nytt arbetsområde.
Ljud och krafter/rörelser. Se LPP här: Laboration 1 om ljud:

Vecka 5, 6 arbetar vi med begrepp och förståelse för fenomen i inom astronomi. Begrepp här:
Vecka 4-5. Avslut ellära, påbörja rymdprojekt. Här kan ni se omdöme/feedback på ellära: (grupptillhörighet syns i dokumentet i dropbox)


Vecka 2-3 fortsätter vi med elektricitet. Här finns begreppsförhöret som blir din exit ticket på ellära:
Vi ska också arbeta med en resonerauppgift kring val av lampor, se uppgift här (Men vi gör den på papper):

Vecka 50 fortsätter vi med elektricitet.
Teori samt en labb med batterier och kopplingar.
Vecka 49 kommer vi att titta mer på elektricitet, kap. 3. Genomgång på ellära:
På onsdag kommer Anton att vikariera. Ni ska laborera: Filmexperiment citronbatteri: Citronpower , Filmexperiment statisk elektricitet: statisk elektricitet
Dessa begrepp ska ni arbeta med, leta förklaringar i boken kapitel 3:


Vecka 47 kommer vi att sammanfatta kapitel 2, materia. Sid. 14-23 i boken. Arbetsblad 2.1.9 och 2.2.17, ni ska kunna förklara begreppen ovan. Länkar till Äggexperiment: ntaskolutveckling, lths julkalender Förklaring på Densitet:


Vecka 46 startar vi upp fysiken, se LPP här:
Varför skriva labbrapporter, finns här:
Laborationer på materia finns här: Mall för labbrapport finns här:


Vecka 45 redovisar vi de sista husen på onsdag. På tisdag och fredag ska vi arbeta med begrepp och utvärdering av arbetsområdet. Dessa begrepp går vi igenom:

Vecka 42 genomför vi sista praktiska laborationen som handlar om bilar.

Vecka 41 redovisar vi färgtesten och jobbar vidare med era friggebodar (små hus). Redovisning av arbetena börjar vecka 43. Vad ska du berätta? Se här:

Vecka 39 och 40 är jag borta. Er uppgift blir att sammanställa färgtestet som en affisch. (Använd gärna färgat papper, tuschpennor till era tabeller eller diagram. Därefter fortsätter ni med det enskilda arbetet kring era hus. Följ stödmallen. På er ritning ska man kunna se hur huset ser ut från två sidor utifrån samt en planritning inifrån. Lycka till! Här finns bild på planritning:
planritning.jpg

Vecka 38 kommer vi att stämma av era idéer med en kompisdiskussion. Se upplägg här:
Vi kommer även att göra ett grupparbete om en tillverkningsprocess. Ni ska tillverka färg och göra ett färgtest som ska redovisas v. 40,41. Uppgift:


Vecka 37 jobbar vi en lektion med husen. Den andra ska vi följa upp era teckningar på hur elen kommer till lampan och titta på elsäkerhet i hemmet. Vi ska träna oss på att sätt ihop en stickpropp. Se följande länkar: elsäkerhet i hemmet Länk till Svenska kraftnät.

Vecka 36 kör vi igång med ett arbetsområde inom teknik. Se LPP här:
Här finns ett stödschema för det individuella arbetet:
Här finns en inspirationslänk: Stens små hus. Treehotel

Vecka 34 och 35: Vi startar upp med en introduktion och tittar på målen och gör en självvärdering till utvecklingssamtalen. Vi gör en övning till denna fysik powerpoint.